Škoda Transportation dokončila dodávku tramvají do Brna

Plzeň, Brno, 22. 12. 2016 – Plzeňská Škodovka úspěšně zakončila významný projekt dodávek nových tramvají pro město Brno v celkové hodnotě 1,2 miliardy korun. Škoda Transportation v těchto dnech předala tamnímu dopravnímu podniku poslední ze série celkem dvaceti vozidel typu 13T (Elektra).

Aktuální splněnou zakázkou se podařilo úspěšně navázat na předchozí dodávky nízkopodlažních tramvají pro moravskou metropoli z minulých let. Flotila moderních tramvají Elektra se tak v Brně rozšíří z 29 na 49 tramvají,“ říká předseda představenstva Škoda Transportation Tomáš Ignačák.

První nové vozy začaly sloužit v Brně už v létě letošního roku, nyní jsme předali zákazníkovi poslední, i ten se brzy dostane do běžného provozu s cestujícími,“ doplňuje viceprezident Škody Transportation Petr Vízdal. Dopravce flotilu nových tramvají dnes představil veřejnosti v centru Brna při slavnostním křtu.

Tramvaje 13T jsou pětičlánková vozidla se třemi hnacími podvozky, které umožňují snadný rozjezd i brždění. Moderní elektrická výzbroj a napěťové střídače tramvaje umožňují rekuperaci energie, což společně s asynchronními trakčními motory snižuje náklady na provoz i údržbu.

V prostorném interiéru je dostatek místa pro osoby se sníženou pohyblivostí či rodiny s kočárky. Vozíčkářům slouží výsuvná plošina v místě druhých vstupních dveří. K pohodlí a bezpečnosti cestujících přispívá kromě snadného nástupu a výstupu do tramvaje i vnitřní a vnější kamerový systém a přehledný informační systém.

U nově předávaných tramvají pro Brno je realizováno několik desítek dílčích vylepšení. Mezi největší patří například instalace nového digitálního kamerového systému oproti analogovému, kolizní kamera v kabině řidiče, posuvná okna místo vyklápěcích nebo dveře od nového dodavatele,“ dodává manažer projektu Petr Soubusta.

Další informace:

Michal Tobrman